Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 3: Alle werkzoekenden helpen we aan betaald of onbetaald werk

Doelstelling 3

Alle werkzoekenden helpen we aan betaald of onbetaald werk.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

3.1

Banen (per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15-64 jaar) (BBV)

LISA

737,6

736,3

736,6

740

Betrokkenheid verbonden partijen

In 2021 voeren we samen met WIL de Innovatieagenda gemeenten-WIL uit via de Houtense Werktafel.

Wat gaan we daarvoor doen?

Project Houtense Werktafel (HWT)
Werk blijft een belangrijk middel om mee te doen in de maatschappij. We willen dat zoveel mogelijk mensen betaald of onbetaald werk kunnen verrichten en naar vermogen participeren in de maatschappij, waarbij betaald werk het hoogste goed blijft. We zetten hierbij ook in op het behoud en groei van een gedifferentieerd aanbod van de werkgelegenheid. Ook richten wij ons op de duurzame integratie van statushouders in de maatschappij.

Dit doen we door op in ieder geval een vijftal aandachtsgebieden extra inzet te plegen:

1. Inzetten op uitbreiding netwerkalliantie
De Houtense Werktafel is een netwerkalliantie waarbij wij inzetten op een goede samenwerking met diverse maatschappelijke ketenpartners. Deze netwerkalliantie zal in 2021 verder worden uitgebreid.

2. Inspelen op een veranderende arbeidsmarkt
We richten ons op een inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen naar vermogen kan participeren. Daarin staat niet alleen het behalen van diploma’s centraal, maar óók het ontwikkelen en benutten van skills. Onder skills verstaan wij de kennis, vaardigheden en eigenschappen van individuen die hen in staat stellen om onder voortdurend veranderende omstandigheden hun taken en rollen in het werk succesvol uit te voeren. We hebben ook aandacht voor de intrinsieke motivatie van de inwoner om duurzame uitstroom te behalen. We hebben meer de focus op de nieuwe doelgroepen, die als gevolg van de coronacrisis hun baan zijn kwijt geraakt . Daarnaast richten wij ons op de inzet van Social Return en de garantiebanen.

3. Inzetten op het verbeteren van het ondernemersklimaat

  • We verbeteren het ondernemersklimaat in Houten. Dit doen we samen met Ondernemend Houten door uitvoering te geven aan de economische agenda die gezamenlijk is opgesteld.
  • We gaan het ondernemersnetwerk verder versterken om de onderlinge betrokkenheid van ondernemers te bevorderen. Daartoe wordt onder meer een Ondernemersfonds ingericht.
  • We gaan voor het behoud en groei van een gedifferentieerd aanbod van de werkgelegenheid.
  • Onze aandacht gaat ook uit naar de samenwerking tussen Economische Zaken en het WerkgeversServicepunt (WGSP), waarbij de focus ligt op het delen van werkgeverscontacten vanuit de relaties EZ (aanbestedingen/Social Return) om de uitstroommogelijkheden van het toenemende klantenbestand meer kansen te bieden.   
  • We zetten in op het ondersteunen van zzp’ers die tijdelijk onvoldoende inkomsten uit het bedrijf hebben. De zzp’ers die een beroep doen op de bijstand bieden we de gelegenheid om hun part time ondernemerschap voort te zetten met behoud van uitkering, totdat het bedrijf weer (volledig) levensvatbaar is.

4. Inzet op participatie statushouders

  • Om statushouders duurzaam te laten integreren hebben we samen met de HWT activiteiten ondernomen. We werken hierbij sinds een jaar met een integraal team. Dit team, bestaande uit van Houten&co en de HWT, gaat bij de statushouder langs in het AZC om een persoonlijk inburgeringsplan op te stellen. Met deze werkwijze sorteren we al voor op de nieuwe Wet inburgering die per 1 juli 2021 ingaat. De wet stelt een persoonlijk inburgeringsplan verplicht.
  • In de Houtense Werktafel breiden we het aantal publiek-private samenwerkingen uit waarin we statushouders en andere inwoners werknemersvaardigheden laten opdoen. Hierdoor krijgt de klant meer vertrouwen en eigenwaarde en wordt de gezondheid verder bevorderd. Ook een stukje scholing komt hierbij kijken zodat de inwoner hierna wel de stap kan maken naar betaald werk. Voor sommige inwoners, zal ook na scholing, die stap niet kunnen worden gemaakt. We houden oog voor deze inwoners en proberen zoveel mogelijk een plek aan te bieden waarin deze inwoner wel op zijn plek is.  
  • We bereiden ons op de nieuwe wet voor volgens de werkwijze van de samenlevingsagenda (zie 4.1 Thema Bestuur en inwonersparticipatie), en binnen Lekstroom en U16 verband. Besluitvorming rond de nieuwe wet ligt bij het college.

5. Continuering Innovatieagenda gemeenten-WIL 3.0
In 2021 loopt de Innovatieagenda gemeenten-WIL door. Onderdeel is de ‘Houtense Werktafel’ die zich richt op samenwerking met het bedrijfsleven in Houten. Eén vast contactpersoon helpt de inwoner vanaf de aanmelding tot plaatsing. Hierbij zijn vele plaatsingsmogelijkheden. Te denken valt aan:

  • Vrijwilligerswerk
  • Dagbesteding
  • Werkervaringsplekken
  • Betaalde arbeid

Ook in 2021 loopt het onderzoek met de Hogeschool Utrecht (HU) en Movisie (naar verwachting) door. Hierbij kijken we met onze professionele partners welke werkwijzen goed werken om inwoners te laten participeren op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

In 2021 gaan we aan de slag met de implementatie van de succesvolle resultaten uit het onderzoek.  

Effecten Coronacrisis
We verwachten dat de coronacrisis tot meer werk voor de HWT zal leiden. Meer inwoners zullen afhankelijk worden van een uitkering. De exacte gevolgen zijn op het moment van schrijven nog niet in te schatten voor 2021. We zien wel dat de coronacrisis veranderingen op de arbeidsmarkt teweeg brengt. Zo is er nu een grote behoefte aan extra zorgmedewerkers ontstaan. Bepaalde sectoren krimpen terwijl andere sectoren groeien. Mismatches tussen de kwalificaties van medewerkers en de vraag van werkgevers zijn het gevolg. Dit zal ook in 2021 de nodige aandacht gaan vragen om op in te spelen.  

Evaluatie HWT
Het ambitieniveau van de HWT zal worden vastgesteld na de evaluatie van WIL 3.0. In Lekstroomverband was de planning deze evaluatie in Q2-2021 te laten plaatsvinden. Door de coronacrisis is het duidelijk dat we eind 2020 niet kunnen terugkijken op een vol jaar volledig functioneren van de lokale werkteams zoals dat eerder is bedacht . Dit beïnvloedt natuurlijk de mogelijkheden, kwaliteit en opbrengst van een evaluatie begin 2021. Om die reden is in Lekstroomverband besloten de evaluatie te verschuiven naar Q3-2021.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

3.1

Aantal plaatsingen inwoners Houten op betaald en onbetaald werk

Houtense werktafel (HWT)

146

229

192

175

175

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24