Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 1: Inwoners kunnen zich financieel redden

Doelstelling 1

Inwoners kunnen zich financieel redden.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

1.1

Financiële zelfredzaamheid

Monitor Sociale Kracht

7,6

7,7

7,8

7,7

7,5

1.2

Kinderen tot 18 jaar die in een gezin leven dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen (%) (BBV)

CBS

3%

3%

nnb

3%

3%

1.3

Bijstandsvolume Houten

Kwartaalrapportage bijstandsvolume WIL

589

560

533

590

537

Betrokkenheid verbonden partijen

WIL biedt door het verstrekken van bijstandsuitkeringen en schuldhulpverlening een vangnet voor inwoners. Het doel van WIL is om inwoners zo adequaat mogelijk te ondersteunen bij het vinden van werk. Mensen die dat echt nodig hebben krijgen voorzieningen en middelen die nodig zijn om in hun bestaanszekerheid te voorzien. Daarbij probeert WIL- ook met de inzet van digitale middelen - snel het recht hierop vast te stellen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Inzetten op bestrijding armoede
Armoede staat niet op zichzelf. Vaak speelt er meer dan alleen financiële problemen zoals gezondheidsproblemen, sociaal isolement, schulden of gezinsproblemen.
In de basis blijven mensen zelf verantwoordelijk voor hun situatie en handelen. De gemeente neemt die verantwoordelijkheid niet over, maar kan de inwoner in armoede wel ondersteunen met een aantal regelingen. Het doel blijft dat inwoners zo veel als mogelijk weer zonder hulp verder kunnen.

Inzetten op financiële zelfredzaamheid
Financiële zelfredzaamheid is een belangrijke voorwaarde voor welbevinden en ontwikkeling. Het is belangrijk de nodige ondersteuning te organiseren voor inwoners die leven in armoede.
Voor zowel kinderen als volwassenen met een laag inkomen is een aantal regelingen beschikbaar zoals bijzondere bijstandsregelingen, de tegemoetkoming zorgkosten chronisch zieken en gehandicapten, de collectieve zorgverzekering voor minima en individuele inkomens- en studietoeslag. De gemeente en de ketenpartners waaronder Stichting Leergeld, Stichting Budgethulp, het Jeugdfonds Sport- en Cultuur, de Voedselbank, de U-pas  en als basis Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), vormen samen met de gemeente een vangnet voor tijdelijke ondersteuning. Gezamenlijk bieden zij binnen het armoede- en minimabeleid een breed pakket aan regelingen aan.
Het kabinet heeft besloten de bestaande COVID-19 steunmaatregelen (NOW (dekking loonkosten), TVL (dekking vaste lasten), TOZO (steun zelfstandigen)) verlengen tot 1 juli 2021 .

Versterken samenwerking ketenpartners
Goede onderlinge samenwerking met de ketenpartners is van belang om goed te kunnen signaleren, informeren, financiële problemen te voorkomen, maar ook inwoners met een ondersteuningsvraag goed op weg te kunnen helpen naar financiële zelfredzaamheid. We gaan de samenwerking van de gemeente met de maatschappelijke ketenpartners verder versterken en de uitvoering efficiënter maken. Daarbij zal gekeken worden naar mogelijke overlap in het aanbod en zal de onderlinge verwijzing verder worden verbeterd.

Er zal meer eenvoud worden aangebracht in de regelingen met duidelijke procedures en criteria en minder administratieve lasten. Daarnaast zal samen met de partners verder gewerkt worden aan het verbeteren van de informatievoorziening om het bereik van de doelgroep te vergroten door gebruikmaking van verschillende communicatiekanalen.

Kindpakket
Er is een breed aanbod ontwikkeld voor kinderen, met als doel gelijke kansen te creëren voor kinderen. Voor kinderen in armoede in Houten bieden de U-pas, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld Houten mogelijkheden aan om deel te blijven nemen aan sport, cultuur en activiteiten op en buiten school. Met andere ketenpartners is overlap in het aanbod  in kaart gebracht en zijn er afspraken gemaakt maken over welke aanbieder voorliggend is voor een bepaald aanbod voor kinderen. De samenwerking met Stichting Leergeld als vooruitgeschoven post is van belang. Ook binnen het kindpakket is de samenwerking met en tussen organisaties, met inwoners en hun sociale netwerk belangrijk.

Inzet op (preventieve) schuldhulpverlening
Door omstandigheden zoals schulden, door het ontbreken van bepaalde vaardigheden of "als het leven tegen zit" kunnen inwoners in armoede terecht komen. Door de stress die dit met zich mee brengt zijn inwoners minder goed of niet in staat zijn om hun problemen te overzien. Hiervoor is passende ondersteuning nodig.
We maken inwoners bewust van mogelijk oorzaken en kenmerken van armoede, zodat zij zelf tijdig risicovolle situaties herkennen. We stellen informatie beschikbaar met betrekking tot regelingen, schuldenproblematiek en grip op geld.
De Stichting Budgethulp Houten en de schuldhulpverlening van WIL zorgen gezamenlijk voor een goede dienstverlening voor preventie en ondersteuning bij schulden.

Laaggeletterdheid
Eén van de basisbehoeften in het leven is het kunnen lezen en schrijven. Laaggeletterd zijn staat niet alleen leren en werken in de weg, maar leidt tot veel grotere problemen en uitsluiting in de samenleving. Daarom willen we laaggeletterdheid blijven aanpakken. Dit doen we o.a. bijvoorbeeld door als gemeente zelf  in begrijpelijke taal te communiceren. Voor de mensen die dit niet begrijpen en niet of beperkt kunnen lezen en schrijven zetten we trainingen in om hen hierin op te leiden of zelfredzaam te maken.
Om laaggeletterdheid te verhelpen en digitale vaardigheid te verbeteren gaan we inzetten op:

  • Het taalhuis van de Bibliotheek Lek & IJssel. Het taalhuis zorgt ervoor dat mensen beter kunnen leren lezen, schrijven en omgaan met de computer. Daarnaast bieden van Houten&co en de bibliotheek de cursus “Leer werken met de e-overheid” aan.
  • Tel mee met Taal van de bibliotheek Lek & IJssel. Tel mee met Taal is gericht op het doorbreken van de cyclus van laaggeletterdheid door preventie (de kinderen) en curatie (de ouders) te verbinden.  
  • Ter voorkoming van laaggeletterdheid zetten we, in samenwerking met de GGD en voorschoolse educatiegroepen, De Voorleesexpres en Boekstart in.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

1.1

Aantal kinderen dat gebruikt maakt van het jeugdcultuurfonds

Jaarverslag Jeugdfonds Sport & Cultuur

116

170

266

250

280

1.2

Aantal toegewezen aanvragen Stichting Leergeld

Jaarstukken Stichting Leergeld

118

331

517

500

550

1.3

Aantal deelnemers cursus taal -en digivaardigheden

Taalhuis

38

235

448

548

550*

* Dit is gebaseerd op het werkelijke aantal deelnemers in 2020.

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24