Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 6: Gezinnen met jeugd-GGZ problematiek worden snel geholpen

Doelstelling 6

Gezinnen met jeugd-GGZ problematiek worden snel geholpen.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

6.1

Kosten jeugdhulp jongeren tot 18 jaar (€)

RBL

X

10.050.930

11.053.263

10.311.775

Betrokkenheid verbonden partijen

De GGDrU is een belangrijke schakel in de keten voor Jeugd. Zij voeren voor de gemeente de Jeugd Gezondheidszorg uit en kunnen daarbij de volgende rollen vervullen:

  • Laagdrempelige basisvoorziening (o.a. ouder/kind zorg)
  • Ondersteuner wanneer er advies of korte begeleiding nodig is
  • Als signaleerder wanneer er zorgen zijn
  • Als verwijzer indien er specialistische zorg nodig is

Wat gaan we daarvoor doen?

De meeste inwoners zijn goed in staat uitdagingen en vragen rondom opvoeden zelf op te lossen. Omdat een gezonde start cruciaal is in de verdere ontwikkeling van kinderen, willen we ouders hierin ondersteunen. Dat begint al vóór de zwangerschap. Als er toch complexe vragen ontstaan over opvoeden en opgroeien, wil je snel en laagdrempelig weer op weg geholpen worden.

Na ondersteuning van het CJG kunnen de meeste gezinnen met vertrouwen zelf weer verder. Is er toch meer nodig, dan kan het CJG daar een goed advies over geven. De komende tijd zal er gewerkt worden aan het versterken van verschillende expertises binnen het CJG zodat bestaand aanbod kan worden uitgebreid (o.a. opvoedtrainingen/ kenniscafés voor ouders, bijvoorbeeld ook specifiek gericht op statushouders, groepstrainingen voor jeugdigen).

Opvoeden kent zo zijn uitdagingen. En dat geldt zeker als ouders gaan scheiden. Maar liefst 40% van de huwelijken eindigen in een scheiding. Wij willen ouders ondersteunen bij de opvoeding maar ook bij de weerslag die een gezin kan hebben op hun relatie. Een positief opvoedklimaat is hierbij het doel.

Voor jeugdigen met GGZ-problematiek is er een praktijkondersteuner bij de huisartsen (POH-GGZ jeugd). De POH-GGZ kan snel, laagdrempelig en kortdurend begeleiding bieden in een vertrouwde omgeving. Veelal wordt daarmee een verwijzing naar zwaardere zorg voorkomen. Ook welzijns- en jongerenwerk, wat laagdrempelig beschikbaar is in Houten en aanwezig is op scholen, kan soms een steuntje in de rug zijn.

De toegang tot, en toeleiding naar hulp geven we samen met onze partners zo goed mogelijk vorm. Verwijzers naar zorg zijn o.a. het Sociaal Team Houten, huisartsen en jeugdartsen. De afgelopen jaren is steeds gewerkt vanuit de gedachte: het maakt niet uit waar iemand aanklopt met een vraag, zolang de vrager maar zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komt door juiste samenwerking. Dit willen we behouden. We bereiken dit doordat professionals goed op de hoogte zijn van elkaars aanbod van informele en formele zorg, elkaar snel weten te vinden en bereid zijn om elkaars expertise te benutten. Deze samenwerking en integrale aanpak zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Daarnaast zorgen we dat samenwerkingsafspraken verder ingevoerd worden. En wanneer er sprake is van meerdere vormen van zorg bij een inwoner of binnen een gezin dan is het goed om dit op elkaar af te stemmen en af te spreken wie verantwoordelijk is voor de coördinatie.

De gemeente werkt aan met verschillende projecten aan een positief opvoedklimaat:

  • Opstellen actieplan Kansrijke Star t. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gemeente gaat zich inzetten om samen met relevante partners als verloskundigen, huisartsen, het Sociaal Team, het CJG en de JGZ meer kinderen een Kansrijke Start te geven. Er zal eerst onderzocht worden waar we het beste op in kunnen zetten. Uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk aanhaken op het bestaande. Hiervoor hebben we subsidie van VWS ontvangen. De GGDrU en Pharos zullen de gemeente hierin ondersteunen.
  • We gaan de cursus Oudersinc aanbieden en promoten. De gemeente heeft deze online cursus ingekocht speciaal voor ( jonge) ouders. Informatie over het ouderschap wordt in deze laagdrempelige online cursus aangeboden. Het gaat vooral over praktische tips, tools en oefeningen over 11 herkenbare onderwerpen. Onze samenwerkingspartners die goed kunnen signaleren voor wie deze cursus van belang kan zijn (CJG, JGZ, huisartsen) zullen de doelgroep op een laagdrempelige manier doorverwijzen naar deze cursus.
  • Opstellen actieplan Ouders voor elkaar. Er zijn ouders die zelf net gescheiden zijn of er middenin zitten en wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Ervaringsdeskundigen (gescheiden ouders) fungeren in dit project als maatje voor andere gescheiden ouders. Hierdoor kunnen mensen hun verhaal delen, elkaar ondersteunen als een soort lotgenoten en kunnen zij elkaar verder helpen.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

6.1

De inwoner ervaart tijdig geholpen te zijn door het CJG

Inhoudelijk jaarverslag / kwartaalrapportage Q4 Sociaal Team

X

86,6

6.2

De inwoner ervaart snel geholpen te worden* (%)

CEO Wmo / Jeugd

Wmo: 66 Jeugd: 63

Wmo: 69 Jeugd: X

Wmo: 73 Jeugd: X

Wmo: 68 Jeugd: 68

Wmo: 66 Jeugd: 63

6.3

Aantal ouders dat de cursus Oudersinc heeft gevolgd**

?

X

X

X

X

20

* Dit kan zijn door zorgaanbieder en/of Sociaal Team.

** Deze nieuwe indicator werd voorheen niet bijgehouden. In 2020 wordt er een 0-meting gedaan.

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24