Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 1: Inwoners hebben een positieve gezondheid

Doelstelling 1

Inwoners hebben een positieve gezondheid.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

1.1

Zelfredzaamheid Houten*

Monitor Sociale Kracht

8,2

8,2

8,2

8,2

8,0

1.2

Zelfredzaamheid Centrum

Monitor Sociale Kracht

7,4

7,6

7,9

X

7,9

* Is het vermogen van mensen om zichzelf te redden in het geval van de voortdurende veranderingen en gevolgen van een (chronische) ziekte of een tegenslag, op alle levensterreinen (score 1-10).

Volgens cijfers van het CBS maakte in Houten in 2019 85,9% van de huishoudens geen gebruik van een Wmo of Jeugdzorg voorziening. Landelijk lag dit cijfer in 2019 op 80,4%.

Betrokkenheid verbonden partijen

De GGDrU levert een bijdrage aan het bevorderen van een gezonde bevolking door middel van onderzoek, advies en ondersteuning. In samenwerking met gemeenten werkt de GGDrU aan thema’s als alcohol, drugs, roken, weerbaarheid, overgewicht, bewegen, voeding, seksuele ontwikkeling, eenzaamheid en depressie. Samen met andere partijen zoals gezondheidszorgorganisaties, scholen en sportorganisaties, investeert de GGDrU in preventie. De GGDrU brengt de gezondheidssituatie van wijken en buurten in kaart en adviseert gemeenten over een effectieve integrale aanpak. Daarnaast heeft de GGDrU een uitvoeringsprogramma, waarin zij o.a.:

  • preventieprogramma’s- en projecten coördineert
  • verbindingen legt tussen partijen op het terrein van gezondheidsbevordering
  • scholen adviseert en ondersteunt

De U10-gemeenten willen de goede perspectieven van de regio Utrecht voor gezond stedelijk leven koesteren, versterken en benutten. Zij werken daarom op vrijwillige basis samen in U10-verband door gemeenschappelijke onderwerpen en belangen te verkennen en op basis hiervan gemeenschappelijke ambities te formuleren en activiteiten te ondernemen. De U10 bestuurstafel voor “Gezonde en inclusieve regio” houdt zich onder meer bezig met de volgende onderwerpen: Citydeal Health Hub, samenwerking zorgverzekeraars en gemeenten, monitor sociale kracht, sport en bewegen, welzijn en bewegen op recept, wonen en zorg en asiel en integratie. Portefeuillehouder Jeugd vervult trekkersrol voor Gezonde Start één van de thema’s van de Health Hub.

Betrokkenheid van de GGDrU en de U10 geldt voor alle zes de doelstellingen van dit deelprogramma.

Wat gaan we daarvoor doen?

Positieve gezondheid betreft een overkoepelend thema van het deelprogramma Gezondheid. De prestaties die bij de volgende doelstellingen staan vermeld, leveren dan ook een bijdrage aan positieve gezondheid. Specifiek bij deze eerste doelstelling willen we wijzen op de implementatie van de nieuwe beleidsregels voor Wmo en Jeugd omdat het uitgangspunt van zelfredzaamheid hier nog nadrukkelijker als doel wordt gesteld.

We gaan de nieuwe beleidsregels Jeugd en Wmo implementeren. Hierin zijn de leidende principes van de Sociale Koers 2020 – 2023 vertaald. In het sociale domein werken we aan preventie. Vaak is daarbij de insteek dat we investeren om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Onderdeel daarvan is het versterken van het gewone leven en de basis van gezinnen en inwoners. Alle ontwikkeling gaat met ups en downs en tegenslagen horen bij het leven. Het helpt niet altijd om problemen uit te vergroten en/of te laten onderzoeken. Soms is het zoeken naar wat wel goed gaat en dit versterken ook een deel van de oplossing. Maar het kan natuurlijk ook dat inzet gepleegd wordt om te voorkomen dat problemen niet groter worden. Vanuit de Wmo en de Jeugdwet wordt ingezet op hulp en ondersteuning van inwoners bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Een aantal leidende principes is hierbij essentieel, met name het uitgaan van eigen verantwoordelijkheid, de inzet van het eigen netwerk en ondersteuning zo licht en kort mogelijk en dichtbij huis. We kijken of een lichte vorm van ondersteuning voldoende is en onderzoeken of er meer nodig is. Daarbij is het belangrijk om met een open houding te luisteren naar de inwoner met een hulpvraag. Naast de hulpvraag of problemen die iemand ondervindt, is er ook aandacht nodig voor de mogelijkheden en kansen. Wat kan iemand wel goed zelf oplossen, welke mogelijkheden zijn er in het netwerk en wat kan er aan informele ondersteuning worden ingezet.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

1.1

% Cliënten met een maatwerkarrangement

CBS-monitor

3,1%

3,1%

3,3%

3,2%

3,4%

1.2

% Cliënten dat zich beter kan redden (% antwoord (helemaal) mee eens)

CEO Wmo Houten

79%

83%

86%

81%

82%

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24