Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 2: De woonomgeving in Houten is fysiek (veilig) en sociaal passend

Doelstelling 2

De woonomgeving in Houten is fysiek (veilig) en sociaal passend.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

2.1

Leefbaarheidsbeleving

Monitor Sociale Kracht

7,5

7,7

7,4

7,4

7,5

2.2

In mijn buurt zijn straten, paden en stoepen goed begaanbaar.

Monitor Sociale Kracht

79%

83%

79%

80%

81%

2.3

Aantal jeugdigen met een jeugdbeschermingsmaatregel

SAVE

68

62

86

80

80

2.4

Aantal meldingen Veilig Thuis doorgezet naar lokaal team 18-/18+

Veilig Thuis

93/91

152/47

185/60

200/75

225/85

2.5

Unieke cliënten in de verwijsindex*

Jaarcijfers verwijsindex

350

490

446

500

500

2.6

Aantal Houtense organisaties die aangesloten zijn bij de verwijsindex

Jaarverslag verwijsindex

X

X

45

50

55

* Unieke cliënten zijn totalen over alle instanties die registreren met betrekking tot inwoners van Houten en het totale aantal registraties van Veilig Thuis.

Betrokkenheid verbonden partijen

De jeugdgezondheidszorg adviseert  over veiligheid en criminaliteit. De GGDrU, het Sociaal Team, CJG en overige partners werken samen om het risico op criminaliteit bij jongeren te verkleinen. Daarnaast ondersteunt de jeugdgezondheidszorg de gemeente door signalen en cijfers te leveren, waardoor tijdig gereageerd kan worden op risicovolle ontwikkelingen.

De jeugdgezondheidszorg van de GGDrU adviseert daarnaast over de aanpak van huiselijk geweld. De GGDrU ondersteunt bij het uitvoeren van de Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Bij de ontwikkeling van woonbehoeften voor de verschillende (zorg)doelgroepen denken we mee vanuit kennis en kunde rondom de diverse behoeften ondersteuning en/of zorg. We hebben daarbij aandacht voor aanwezigheid van voorzieningen (zorg, winkels en openbaar vervoer) en woon-zorgwoningen met 24-uurszorg of ambulante zorg in de buurt, bereikbaarheid/ toegankelijkheid en inclusie.
  • Bij het ontwikkelen en/of herinrichten van (nieuwe) wijken werkt het college. samen met RO en VOB aan fysieke toegankelijkheid van de openbare ruimte voor met name inwoners met mobiliteitsbeperkingen. O.a. bij de aanvraag van een maatwerkvoorziening (bijvoorbeeld scootmobiel) wordt er samengewerkt tussen sociaal team en VOB ten aanzien van de uitvoering en eventuele aanpassingen in de openbare ruimte.
  • Het verkennen van een pilot Flatcoach in samenwerking met Viveste, van Houten&co en Zorgspectrum. Het gaat hierbij om een initiatief dat het gat tussen zelfstandig wonen en wonen in een verpleeghuis wat kleiner maakt. Deze Flatcoach stimuleert bewoners in een seniorencomplex om actief te worden en te (blijven) participeren en biedt daarmee een  actieve en zorgzame leefomgeving aan kwetsbare ouderen.
  • Aandacht besteden aan onderwerpen zoals kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling. Samen met signalerende instanties zoals scholen, kinderdagverblijven en hulpverleningsinstanties maken we ook de inwoners in de buurt, in de omgeving en binnen de huiselijke kring bewust van onveilige situaties. We bieden passende hulp in onveilige situaties (o.a. door inzet van Veilig Thuis) en organiseren een sluitende keten waarbij iedereen weet hoe om te gaan met signalen van onveilige situaties (o.a. door gebruik van de verwijsindex). Om professionals hiervoor goed op te leiden en hierin adequaat te laten samenwerken, organiseren we trainingen aandachtsfunctionaris veiligheid en netwerkbijeenkomsten. In het afstemmingsoverleg jeugd en veiligheid wordt er extra aandacht besteedt aan complexe casuïstiek, meestal ook in relatie tot overlast. Daar waar nodig wordt door partners in dit overleg overwogen een individu aan te melden voor persoonsgerichte aanpak (Zie ook deelprogramma Veilige leefomgeving).
  • Bevorderen dat er zoveel als mogelijk in het vrijwillig kader (zonder dwang/ ondertoezichtstelling opgelegd door de rechter) hulpverlening plaatsvindt. Hieraan dragen onder andere bij; preventie, vroegtijdig signaleren, tijdige passende hulp en een intensieve samenwerking met ketenpartners (zie Thema Gezondheid).

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24