Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 2: Een krachtige participatiesamenleving door verantwoordelijkheid te delen en door burgerkracht te bevorderen

Doelstelling 2

Een krachtige participatiesamenleving met gedeelde verantwoordelijkheid.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

2.1

% Inwoners dat vindt dat burgers en organisaties voldoende ruimte krijgen om ideeën en initiatieven te realiseren*

Monitor Sociale Kracht

43%

47%

52%

51%

53%

2.2

Cijfer waarmee inwoners en organisaties de wijze waarderen waarop de gemeente hen betrekt en de samenwerking zoekt bij de totstandkoming en de uitvoering van beleid**

Monitor Sociale Kracht

X

6,8

6,8

7,5

7,5

2.3

% Inwoners dat bereid is zich in te zetten voor leefbaarheid in de buurt***

Monitor Sociale Kracht

89%

84%

85%

89%

89%

* Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2019: 34%

** Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten  in 2019: 6,2

*** Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2019: 80%

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Met het Energieplan hebben we een start gemaakt met de samenlevingsagenda, waarbij de gemeente op basis van gelijkwaardigheid samenwerkt met inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers en waarbij alle betrokkenen hun eigen aandeel met bijbehorende verantwoordelijkheid hebben. Voor 2020 stonden het Lokaal sportakkoord, het Lokaal preventie-akkoord, de nieuwe Wet inburgering, het veiligheidsbeleid en het Actieplan circulaire economie op de samenlevingsagenda. Enkele van deze maatschappelijke opgaven hebben een uitloop naar 2021. Eind 2020 zetten we ook weer nieuwe onderwerpen op de agenda. Al werkende doen we ervaring op met de samenlevingsagenda. Aan de hand van de ervaringen voeren we verbeteringen en wijzigingen in de aanpak door.
    De regie ligt nu nog bij de gemeente, maar dat kan ook anders. In 2021 willen we naar buiten toe meer bekendheid geven aan het begrip samenlevingsagenda, zodat onze partners in de samenleving weten wat ermee wordt bedoeld en ook zij thema’s op de agenda kunnen gaan zetten.
  • Inwonersinitiatieven zijn initiatieven van inwoners die vanuit intrinsieke motivatie en onbetaald het heft in eigen hand nemen om een maatschappelijk doel te bereiken. Daarbij nemen zij zelf ook de uitvoering ter hand.
    Inwonersinitiatieven zijn zeer waardevol. Met deze initiatieven wordt een bijdrage geleverd aan maatschappelijke doelstellingen, ze dragen bij aan de sociale cohesie, ze geven de deelnemers een gevoel van eigenaarschap van hun eigen (leef)omgeving, ze zorgen voor persoonlijke ontwikkeling en zingeving en ze zijn een bron van (ervarings)deskundigheid. Ze passen dus uitstekend in de gedachte van de samenlevingsagenda.
    Dat we belang hechten aan inwonersinitiatieven lijkt tot uiting te komen in het groeiende en relatief hoge percentage inwoners dat volgens de Monitor Sociale Kracht vindt dat ze voldoende ruimte krijgen om ideeën en initiatieven te realiseren (52% ten opzichte van 34% gemiddeld bij Nederlandse gemeenten). Alle reden om initiatieven te blijven ondersteunen. Dit deden we in het kader van het project Sterke Buurten. Nu dit project afgelopen is, heeft het Team Sterke Buurten (bestaande uit Tuin der Tuinen, van Houten&co/opbouwwerk, Greenwish en het gemeentelijk initiatieventeam) de notitie Van Sterke Buurten naar Ruimte voor inwonersinitiatief geschreven.
    Aan de hand daarvan geven we het project Sterke Buurten een vervolg. Het wordt (inclusief het bijbehorende budget) onderdeel van het uitvoeringsplan van de Sociale Koers.

Prestatie-indicatoren

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24