Begroting 2021

Doelstellingen

Doelstelling 2: Groen en water onderhouden conform de afgesproken beeldkwaliteit. Waar mogelijk zetten we de beschikbare middelen in om een hogere beeldkwaliteit te bereiken

Doelstelling 2

Groen en water onderhouden conform de afgesproken beeldkwaliteit. Waar mogelijk zetten we de beschikbare middelen in om een hogere beeldkwaliteit te bereiken.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2017

2018

2019

2020

2021

2.1

% groen en water dat voldoet aan de beeldkwaliteitsnorm*

Adviesbureau**

X***

99%

99%

98%

95%****

* Beeldkwaliteitsnormen groen en water: groen in centrum niveau A/B, overige gebieden niveau C (bijzonderheden: graslengte binnen de bebouwde kom max. 15 cm; drijfvuil in water in centrum niveau A, overige gebieden niveau B).
**Sinds 2015 wordt de beeldkwaliteit in de zomermaanden gemonitord door een extern bureau. Gemeten worden: graslengte, kale plekken (in beplanting en hagen), snoeibeeld (van bodembedekkers en hagen) en drijfvuil.
***Met betrekking tot 2017 zijn geen gegevens beschikbaar.
**** Bij de evaluatie in 2020 van de resultaten van de afgelopen jaren is door een nauwkeuriger beoordeling duidelijk geworden dat de gerealiseerde percentages in 2018 en 2019 eigenlijk 95% waren. Dit is nog steeds ruim boven de norm  van 80%.

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Beheren en onderhouden van water en groenvoorzieningen conform het door de raad vastgestelde beeldkwaliteitskader.
  • Voor de beeldkwaliteit en beleving van de openbare ruimte kijken we kritisch op welke plekken meer onderhoud en onkruidbestrijding nodig is. Bij onkruidbestrijding zet de gemeente in op de meest milieuvriendelijke aanpak. (Zie ook doelstelling 4.)
  • Uitwerking, en zo mogelijk al uitvoering, van maatregelen naar aanleiding van de in 2020 vastgestelde nota Groen en Biodiversiteit.
  • Beplanting in het water wordt één keer per jaar gemaaid en afgevoerd. Voor een aantal door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aangewezen watergangen geldt een frequentie van twee keer per jaar. Dit betreft zogenaamde primaire watergangen die essentieel zijn voor de doorstroming van het water.
  • Het is nodig om eens per 10 jaar de watergangen te baggeren (mede afhankelijk van de resultaten van de diepteschouw in het kader van de keur). In overleg met het Waterschap is een planning voor het baggeren opgesteld voor de periode 2020 t/m 2030, waarbij elk jaar een deel van de watergangen wordt gebaggerd.
  • We maken een start met het opstellen van een bomenbeheersplan. In dit plan worden verschillende beheertechnische knelpunten uitgewerkt.
  • We houden de uitgangspunten van de Beleidsnota bomen 2017-2020 tegen het licht. We gaan na of het wenselijk is de (geactualiseerde) beleidsuitgangspunten en het bomenbeheersplan samen te voegen tot één beleidsdocument en onderdeel te laten zijn van een nieuw te vormen groenvisie voor de gemeente Houten. De beleidsuitgangspunten nemen we te zijner tijd ook mee bij het opstellen van de Omgevingsvisie. Er komt geen nieuwe aparte Beleidsnota bomen.
  • De gemeente draagt bij aan het onderhoud van bomen met bijzondere waarden (onder andere  monumentale bomen) op particulier terrein.
  • Conform de Visual Tree Assessment (VTA) (boomveiligheid) en zoals ook in 2020 is gebeurd, zullen de aangetaste essenlanen met een toekomstverwachting van minder dan 5 jaar vervangen worden. Het is noodzakelijk dergelijke essenlanen te vervangen om een grote kaalslag in de toekomst te voorkomen.
  • Overtollige bestrating verwijderen (o.a. op verzoek van bewoners) en boomspiegels vergroten, met het oog op de gewenste vergroening. (zie ook Deelprogramma Duurzaamheid & energietransitie, doelstelling 3).
  • Plantsoenen omvormen bij klachten van bewoners en/of indien de beplanting aan vervanging toe is.
  • We bestrijden in nauwe samenwerking met het Waterschap explosief woekerende exotische (water)planten, zoals de Japanse duizendknoop.
  • Bij de bestrijding van ziekten en plagen (zoals eikenprocessierupsen, spinselmot en luizen) gebruiken we uitsluitend biologische methoden. Rupsen worden bijvoorbeeld weggezogen. Door klimaatverandering zullen de kosten van verwijderen van de rupsen elk jaar toenemen.

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 09/28/2020 10:16:45 met de export van 09/28/2020 10:06:24